Traseul Memorial Wild Ferenc, inaugurat in anul 2016

 

Traseul de Via Ferrata, Traseul memorial Wild Ferenc

 

            Lacu Rosu (990m) – Peretele Suhardul Mic (1345m)  

 

Marcaj:  Wild Ferenc traseu memorial

Durata de parcurgere: 1 ora + 1ora escalada

Distanța de parcurs: 1.5 km + 0,2km escalada

Diferența de nivel: 210m + 173m traseul de escalada

Dificultate: Dificil

Sezonalitate: Nerecomandat pe timp de iarnă

 

Traseul nostru incepe de la stalpul de informare amplasat intre Parcul din fata lacului si parcare, N 46º 79.113, E 025º 78.940, 990 m.

Primele 50m le parcurgem in directia E, spre DN12C, odata ajuns in drum incepem sa coboram in directia NE spre Cheile Bicazului. Curbele mici nu reprezinta probleme pentru soferi, dar pe timp de sezon e plin cu turisti care circula in sus si in jos. Trecem pe langa parcarea mare a restaurantului si langa un sir de magazine dupa 560m ajungem la o intersectie de drumuri, cel din dreapta merge spre satul Trei Fantani. Noi continuam coborarea pana la podul mare construit recent si ne indreptam spre Hotelul Turist, directia NE.

Cladirea veche a Hotelului Turist (978m), a fost prima pensiune din Lacu Rosu, construit in 1926. Din aceasta dita putem vorbii de turist in aceasta localitate. In fata hotelului schimban directia de mers spre N-NV si intram pe o carare abrupta in padure unde se vad marcajele triunghi albastru vopsite ope copaci.

Dupa parcurgerea distantei de 1,3km ajungem in locul fostei cabane Suhard, demolat la sfarsitul aniilor ʼ 90 pentru construire unui complex hotelier, constructie abandonat intre timp.(1096m). Continuam urcare accentuata spre peretii Suhardului Mic care deja se observa si de aici. La 1,6km(1160m), parasim traseul comun care duce sus pe Suhardul mic, indirectia NE vom ajunge la baza peretiilor de unde incep numeroase trasee de escalad.

In anul 2016 a fost terminat construire traseului de Via Ferrata Wild Ferenc, constructiei traseului propriu zisa a fost precedat de 2-3 ani de studii si priectare. Cel mai greu a fost alegerea liniei traseului, masivul Suhard se compune din calcar care nu este o roca compacta pentru escalada.

Necesarul de materiale pentru constructia traseului: 300m de cablu zincat, 108buc de trepte din fier armat, 57buc bara din fier armat pentru fixarea cablurilor, 140buc disp. pentru fixarea cablurilor, 40tuburi chit de fixare a treptelor si a barelor din fier.

 

Informații de bază: Alpinismul este o activitate riscantă. Fiecare practică pe propria răspundere! Echipament obligatoriu: cască, ham de ecaladă, lonjă absorbitor de energie (UIAA), se recomandă purtarea manușii

  • locație: Suhardul Mic, 1345 m
  • lungimea traseului: 200 m
  • diferența de nivel: 173 m
  • dificultate: C/D (mediu/dificil)
  •  timp de parcurs: 50 min. (nivel avansat)
  • înalțime corporală min. 150 cm, vârsta min. 14 ani
  • apel de urgența: 0-SALVAMONT, 112

Dupa escaladarea traseului de Via Ferrata ajungem platoul mare a Suhardului Mic(1345m), unde ne asteapta o panorama de nedescris.

Pe marginea platoului in vara anului 2018 a fost ridicat o cruce impozanta in cinstea fostilor salvamontisti care nu mai sunt in viata, datorita dl.Toth Károly, fost presedinte a echipei salvamont din Gheorgheni. Lucrarea apartine membrului echipei salvamont din Gheorgheni Kiss Tivadar, Csővem iar transportul crucii si montarea ei a fost realizat de membrii echipei salvamont din Gheorgheni si voluntari.

Aici se termina escalada noastra. N 46º 79.934, E 025º 79.378, 1345 m

 

Proiectarea si executarea lucrarilor au fost facute de catre membri echipei Salvamont „Dancurás” din Gheorgheni