Harti 3D

La link-ul alaturat puteti vizualiza traseele turistice digitalizate in zona de actiune a Echipei Salvamont "Dancurás" din Gheorgheni, Harghita, ROU: http://hiking.gis-it.ro/indexro.html

Traseele turistice au urmatoerele caracteristici: descriere, traseu vizualizabil in 3D, coordonate GPS ale traseelor descarcabil in format GPX si Video promo despre fiecare traseu. 

A GPS tracklog

A GPS által rögzített bejárt útvonal. Lehetővé teszi, hogy egy már lejárt úton oda-vissza navigáljunk, valamint – megfelelő részletesség esetén – alkalmas térkép-alapanyagként való felhasználásra (pl. www.turistautak.hu).

A tracklog fajtái:

  • aktív log: az adott pillanatban éppen rögzítés alatt lévő track-szakasz. Jellemzően ez a típus tartalmazza a legtöbb információt (nyomvonal, tengerszint feletti magasság, dátum és idő, sebesség), tehát térkép-alapanyagként történő felhasználásra ez alkalmas igazán. Készülék-típustól függően 2000–10000 pont rögzíthető, de akadnak olyan típusok, amelyek memóriakártyára gyakorlatilag korlátlan mennyiségben képesek aktív tracket rögzíteni.
  • mentett log: a GPS készülékek nagy részén az aktív log elmenthető. Ekkor a log egyszerűsödik (250–500 pontra), így a részletgazdagság szerényebb, de egy ilyen track is tökéletesen alkalmas arra, hogy visszataláljunk a kiindulási pontra. A mentett logból rendszerint kimaradnak bizonyos adatok: az esetek többségében ez az adatfolyam csak a nyomvonalat (és esetleg a magasságot) tartalmazza.
  • NMEA-log: ebben a log-típusban a nyomvonal adatain túl olyan extra információk is szerepelnek, mint pl. az ún. DOP-értékek, amelyekből következtetni lehet az adott track-szakasz pontosságára (megbízhatóságára).

 

A trackrögzítés metódusai:

bizonyos készülékeken a nyomvonalrögzítés metódusát és annak sűrűségét is be tudjuk állítani.

  • Automata: a rögzítés a haladási irányszög változásának függvényében történik. Ha egyenesen haladunk, akkor a pontok ritkábban kerülnek leszúrásra, mint egy kanyargós útvonal esetében. Az automata metódus sűrűsége bizonyos készülékeknél több fokozatban szabályozható.
  • Idő-alap: megadott időközönként kerülnek rögzítésre a track-pontok.
  • Távolság-alap: meghatározott távolságonként rögzülnek a pontok.
  • (Az utóbbi két metódus esetén túl sűrű rögzítés mellett előfordulhat, hogy az aktív track-memória megtelik, erre érdemes odafigyelni!)

(Forrás: www.geochallenge.hu)