Via ferata Wild Ferenc emlékút, készült 2016-ban

 

Wild Ferenc emlékút, Vasaltút/Via Ferrata

 

    Gyilkos-tó (990m) – Kis Cohárd (1345m)

 

Jelzés: Wild Ferenc emlékút

Útvonal megtétele: 1óra + 1óra mászás

Útvonal hossza: 1,5 km + 0,2km vasaltút

Szintkülönbség: 210m + 173m a vasaltút

Nehézségi fok: Nehéz

Szezonalitás: Télen nem ajánlott

 

Kirándulásunkat az üdülőtelep turisztikai információs ágasfájától kezdjük, amely a Gyilkos-tó park és parkoló találkozásánál található. N 46º 79.113, E 025º 78.940, 990 m.

 Az első 50 métert K irányba a DN12C jelzésű országútig a parkoló kijárata felé tesszük meg, kiérve az útra ÉK irányban ereszkedünk lefele a Békás szoros irányába. kanyarokkal teletűzdelt szakaszunk elhalad egy nagy autóparkoló majd egy üzletsor előtt. 560m megtétele után a Háromkut irányába tartó út leágazása mellett haladunk tovább a Békás patak mentén, amíg el nem érjük a patakon átívelő hidat (660m) és a Turist Hotel felé tartunk.

Az eredeti épület a település legrégebbi üdülője volt, Turistaház néven 1926-ban épült. Ettől a dátumtól számíthatjuk Gyilkos-tó idegenforgalmának kezdetét. (860m, 978m tengerszint). Balra fordulunk a hotel előtt és a kék háromszögjelzést követve        É-ÉNy irányban bemegyünk az erdőbe a túraútvonalunkat követve.

Meredek ösvényen kapaszkodunk felfelé, csörgedező patakocska folyik az ösvény mellett. 1,3km megtétele után kiérünk a volt Kis Cohárd menedékház helyén található félbehagyott építkezési területre (1096m), tovább haladva a meredek ösvény a Kis Cohárd impozáns déli fala alá vezet. A fal lábánál széles kőfolyás húzódik, ahol a kövületgyűjtők tengericsillag, csiga és kagylólenyomatokat keresgélhetnek.

1,5km-nél (1160m) ha ÉK irányba elhagyjuk a kék háromszög túra utat, az innen induló számos sziklamászó út beindulásához jutunk fel.

 2016-ban átadott Wild Ferenc Vasaltút/Via Ferrata építését megelőzte egy 2-3éves tervezés és kutatás, hogy mint kivitelezését, mint helyszínét tekintve méltó legyen Wild Ferenc egykori hegyimentő elnök és csapat alapító munkásságához.

Az egyedi tervezésű rögzítő vasalatok, az osztrák vasalt utak minőségi szabványa szerint készültek. A legnehezebb talán az út nyomvonalának kiválasztása volt, mivel a Kis Cohárd mészkő kőzete elég omlékony, hogy el tudjuk kerülni a későbbi baleseteket, de azért látványos is legyen.

A vasaltút összetevői: 300m sodrott acélkábel, 108 vaslépet, 57db kábelrögzítő vas, 140db bilincs a kábel rögzítéséhez, 40db speciális ragasztó, a vasazat falba levő rögzítéséért.

Alap információk: A mászás veszélyes sport! Mindenki saját felelősségére mászik. Kötelező a megfelelő felszerelés: sisak, Via Ferrata vagy sziklamászó heveder és energia elnyelő kantár (UIAA szabvány), ajánlott a kesztyű viselete.

 

Helyszín: Kis Cohárd tömb, 1345 m

Út hossza: 200 m

Szintkülönbség: 173 m

Nehézség: C/D (közepes/nehéz)

Mászó idő: 50-60 perc (edzetteknek ajánlott)

Minimum testmagasság 150 cm, min. életkor: 14 év

Segélyhívó szám: 0-SALVAMONT, 112

 

A Vasaltút kimászása után a Kis-Cohárd terjedelmes csúcsplatójára (1345m), ahonnan pazar kilátás nyílik az üdülőtelepre, a Gyilkos-tó Juh-pataki ágára, A Nagy Hagymásra valamint a környék havasaira. Ha szerencsénk van, itt fent zergékkel is találkozhatunk. 

Itt találjuk a 2018-ban az elhunyt hegyimentők emlékére állított gyönyörű keresztet. A kereszt Tóth Károly egykori hegyimentő elnök kezdeményezte és támogatta, a kereszt kivitelezése Kiss Tivadar, Csővem munkáját dicséri, a felvitelben és felállításban a gyergyószentmiklósi „Dancurás”Hegyimentő csapat tagjai és önkéntesek vettek részt.

N 46º 79.934, E 025º 79.378, 1345 m

 

A vasaltút tervezése és kivitelezése e gyergyószentmiklósi „Dancurás” Hegyimentő Egyesület tagjainak munkáját dicséri