aktivitásunk képekben

Csapatunk

1. Történet

A gyergyószentmiklósi Hegyimentő Egyesületet 1977-ben alapította Wild Ferenc és Páll Tibor. Wild Ferenc jelenleg Magyarországon él (értékes szak-könyvet írt a hegymászásról), Páll Tibor pedig Izraelben él, és olyan anyagot gyűjtött össze vidékünk hegyeiről, amely jelenleg is egyedi. Nekik köszönhető az első hegyimentő szakembergárda nevelése, amelynek tagjai több országos versenyt nyertek és több nemzetközi hegyimentő versenyen is részt vettek a Magas-Tátrában és Olaszországban, nem kis elismerést szerezve.

1977-től 1989-ig az Egyesület az akkori megyei néptanács támogatásában részesült. A lelkes hozzáállás mellett ez is hozzájárult az eredmények eléréséhez. Volt éves költségvetés, anyagi háttér edzőtáborokra és a fiatal utánpótlás képzésére. Több sziklamászó út és turistaösvény feljavítása is megtörtént ezekben az években.  

1990-től új idők kezdődtek az Egyesület életében. Megszűnt az anyagi támogatás, a Gyilkos-tó turista forgalma leépült és megkezdődött az üdülőtelep hanyatlása. Az erdőkitermelés nem kímélte a turistaútvonalakat sem, a Békás-szorosban megjelentek a telefonkábelek, ami nagyon zavarja a sziklamászó útvonalakat. Ésszerűtlenül és indokolatlanul épültek a Gyilkos-tó és a Békás szoros területén a különböző kereskedelmi egységek. Egyszóval előtérbe került a pénzszerzés, és háttérbe szorult a táj szépségének megőrzése és a természet védelme.

Néhány lelkes csapattag kitartó maradt, és önkéntes módon, saját költségen megpróbálta fenntartani az egyesületet, segíteni a bajba jutottakon, javítgatni a megrongálódott mászó utakat és turistaösvényeket. 1992-ben a gyilkos-tói orvosi rendelő épületéről – amely a Városi Közüzemek tulajdonát képezte és amelyet a Városi Kórház bérelt – a kórház lemondott az Egyesület javára. Az épület állapota kritikus volt és javításra szorult. A csapat tagjai önerőből és néhány önzetlen támogató jóvoltából tették lakhatóvá az épületet. 1996-ban történt a legnagyobb változás, amikor a Dancurás Hegyimentő Egyesület önálló, non-profit szervezetként újjáalakult. Időközben a hegyimentő ház épületét visszaigényelte állítólagos tulajdonosa, és sajnos ez a helyzet jelenleg is tisztázatlan. Hosszas huzavona és vita után, a törvényes háttérnek és a jóakaratú vezetőknek köszönhetően, a csapat újból támogatásban részesült megyei és helyi forrásokból. Ugyanakkor 2002-től az Egyesületnek sikerült egy olyan szerződést kötnie a Gyergyószentmiklósi Polgármesteri Hivatallal, melynek értelmében két hivatásos hegyimentő alkalmazására nyílt lehetőség.

2. Csapattagok

 
Lukács Lehel, csapatkoordinátor, 2004-től  hegyimentő, búvár
Kiss Tivadar, technikai vezető, 1981-től hegyimentő. Országos hegyimentő-oktató
Bögözi Gábor, adminisztrátor, 1985-től hegyimentő
Keresztes Emil, technikai vezető, 1997-től hegyimentő. Országos hegyimentő-oktató, búvár
Kastal László, programigazgató, 2002-től hegyimentő
Elekes Huba, a csapat titkára, 2004-től hegyimentő
Fórika Ottó, 1981-től hegyimentő
Pupák Felméri László, 1981-től hegyimentő
Burján Sándor, raktáros, 2007-től hegyimentő
Pötyő Szabolcs, 2007-től hegyimentő
Tatár Előd, 2007-től hegyimentő
Nádi Róbert, 2008-tól hegyimentő
Szőcs Gábor, 2014-től hegyimentő
Ruszka Ferencz, 2014-től hegyimnető
Gál Endre, 2014-től hegyimentő
Vild Loránd, 2014-től hegyimentő
Jelöltek Fiatalok, akik önkéntesen kezdik elsajátítani az alpinizmus és a hegyimentés fortélyait, három év gyakorlat után tudnak részt venni a hegyimentő iskolákban, és elkezdhetik a profizmusra való felkészülést:
Tatár Attila
Bakos Csaba
Keresztes Zsolt
Kastal Gergő
Szabó Alpár
Muresan Tibor
Volt csapattagok
Wild Ferenc – Magyarország
Páll Tibor – Izrael
Tóth Károly – Ausztria
Ávéd Levente – Ausztria
Páll Vilmos – Gyergyószentmiklós
Birtalan Albert – Gyergyószentmiklós
Csató József – Gyergyóalfalu
Kádár Róbert – Gyergyószentmiklós
Keresztes Levente – Romonya, Magyarország
Janó Elemér – Gyergyószentmiklós
Barabás Csaba – Gyergyószentmiklós
Máthé Tibor – Gyergyószentmiklós
Sajgó Zoltán – Ausztria
Elekes László – Gyergyószentmiklós
Dr. Gereöffy Ferenc – Gyergyószentmiklós
Dr. Décse István – Gyergyószentmiklós
Varga Árpád - Gyergyószentmiklós
Kiss Péter - Csíkszereda
Bodó Géza - Gyergyószentmilklós

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Subscribe to Csapatunk